Studiu: Descoperire revoluționară a oamenilor de știință privind celulele canceroase
Pentru prima dată, a fost descoperit un mecanism care permite celulelor canceroase să nu fie detectate și distruse de către sistemul imunitar. Conorm National Cancer Center Singapore (NCCS), celulele din corpul nostru responsabile de recunoașterea și respingerea cancerului își pierd eficacitatea dacă sunt expuse în mod repetat la celule canceroase pe care nu le-ar putea elimina.
Descoperire importantă a oamenilor de știință
„La fel ca un angajator care își forțează angajații să lucreze non-stop prin schimburi epuizante, cancerul face ca celulele imunitare să lucreze peste program, iar celulele imunitare se epuizează, făcându-le incapabile să funcționeze în mod normal”, a explicat, în termeni simpli, profesorul Gopal Iyer, conducătorul studiului.
În special, echipa din Singapore a constatat că o proporție semnificativă de celule T CD8 – o componentă cheie a sistemului imunitar care caută și ucide celulele anormale, cum ar fi celulele canceroase – devin „epuizate” și incapabile să își îndeplinească funcția de protecție.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, modul în care celulele premetastatice sunt capabile să călătorească din zona în care s-a format tumora (tumora primară) către alte părți ale corpului prin intermediul ganglionilor limfatici (filtre biologice care captează și distrug celulele neoplazice prezente în limfă), dând naștere la metastaze.
Noile cercetări deschid calea pentru tratamente împotriva unor tumori mortale
Descoperirile deschid calea pentru dezvoltarea de noi tratamente chiar și pentru tumori foarte agresive și mortale. Rezultatele sunt publicate pe site-ul Connection with nature.
Un sistem imunitar care funcționează în mod ideal ar trebui să fie capabil să recunoască celulele tumorale ca fiind „diferite” de celulele normale și să declanșeze un răspuns împotriva tumorii folosind mecanisme similare celor pe care organismul nostru le folosește pentru a se apăra de agresiunea virușilor sau a bacteriilor.
Cu toate acestea, în unele cazuri, celulele canceroase reușesc să scape de „supravegherea” sistemului imunitar, ceea ce duce la o stare de „inerție”, adică la absența răspunsului sistemului imunitar față de tumoare, care se poate dezvolta și răspândi nestingherită.
De obicei, după o fază în care organismul reușește să învingă sau cel puțin să frâneze o tentativă de creștere a unei tumori, se trece la o fază în care celulele tumorale, datorită diferitelor mecanisme de „evadare”, reușesc să se înmulțească necontrolat, eludând supravegherea imunitară și formarea de metastaze (celulele canceroase se separă de tumora primară și se formează în altă parte a corpului).
Acest lucru îngreunează și mai mult tratarea tumorii, care, prin urmare, are un prognostic mai prost.